Licht toevoegen aan een interieur of ruimte kan in verschillende vormen en mogelijkheden. Men dient daarbij een onderscheid te maken tussen:
- Decoratieve verlichting
- Functionele verlichting
- Technische of architecturale verlichting
Licht toevoegen aan een interieur of ruimte kan in verschillende vormen en mogelijkheden. Men dient daarbij een onderscheid te maken tussen:
Deze vorm van verlichting zal bepaald worden naargelang de smaak, stijl, afmeting, gewenst effect, enz. De keuze wordt vaak gemaakt door de eigenaar, (binnenhuis)architect of interieurvormgever.
Het verlichtingstoestel wordt daarbij gezien als een object van het interieur, een icoon dat de architecturale stijl mee accentueert. De lichtopbrengst van een decoratief toestel speelt vaak een ondergeschikte rol.
Bij technische en functionele verlichting is de lichtuitstraling, de lichtopbrengst een absolute prioriteit. Onze visie blijft ongetwijfeld: de ervaring van het lichteffect, waarbij de lichtbron zo weinig mogelijk stoort of hindert.
Op die manier ervaren we de ruimte, sfeer, objecten, kunst, meubels,… als één geheel. Een streling voor het oog, het accent op de juiste plaats op het juiste moment.
Technische verlichting is vaak de meest onderschatte behoefte van elk interieur. Een goede implementatie kan een ruimte doen floreren, daartegenover kan slecht ingeplande verlichting ook veel bederven.
Wij als mens staren ons maar al te vaak blind op het ontwerp of design van een armatuur, terwijl hetgeen dat dient uitgelicht te worden de essentie is.
Als we spreken over correcte verlichting hebben we het niet zozeer over het soort toestel, maar wel degelijk over de juiste positionering, de sterkte en keuze van de lichtbron, de stralingsbundel, de kleurtemperatuur, de wendbaarheid van het toestel, welke accessoires er gebruikt kunnen worden, dimming, enz.
Wanneer we deze toepassingen met al hun facetten ter hand nemen, bestuderen en optimaliseren, kan het licht in balans gebracht worden in functie van de ruimte en spreken we van lichtarchitectuur!